כריתת גידולים בכיס השתן
Trans Urethral Resection of Bladder Tumors- RURBT)
כריתת גידולים בכיס השתן (Trans Urethral Resection of Bladder Tumor - TURBT)
גידולים במערכת השתן (קרצינומה אורותליאלית) יכולים להופיע לכל אורך מערכת השתן מהכליה ועד השופכה. כאשר הממצא ממוקם בכיס השתן מבוצעת ציסטוסקופיה, כלומר כניסה עם מצלמה לתוך כיס השתן בהרדמה וכריתת הממצא באמצעות סכין חשמלית או לייזר. במידה והממצא ממוקם בשופכן או במערכת המאספת (בתוך הכליה) נכנסים עם מצלמה מסוג אחר לשופכן או לכליה (אורטרוסקופיה) וכורתים את הממצא וצורבים את האיזור כך שהפעולה היא גם אבחנתית וגם טיפולית. בתום הפעולה מושאר קטטר שתן ותומכן (סטנט) אם היתה כניסה לכליה או לשופכן. משך השארת הנקזים מוכתב לפי מהלך הפעולה והיקפה. הממצא שנכרת נשלח לבדיקה פתולוגית שאורכת מספר ימים עד שבועות והמשך המעקב והטיפול מוכתבים בהתאם לתשובה הפתולוגית.
שאלות נפוצות:
מה משך הפעולה?
משכה של הפעולה נגזר מכמות הממצאים וגודלם, לרוב בין 30 ל60 דקות.
האם הפעולה בהרדמה כללית?
לרוב כן. ניתן לבצעה גם בהרדמה איזורית (ספינאלית) אולם הדבר לשיקולו של הרופא המרדים.
האם מושאר קטטר שתן בתום הפעולה?
כן. הקטטר מאפשר את זרימת השתן החוצה ללא כיווץ השלפוחית שטיפת כיס השתן וניקוז קרישי דם ומסייע בכך בתהליך ההחלמה. משך הזמן עם הקטטר ייקבע לפי מהלך הפעולה וההתאוששות.
מהן תופעות הלוואי האפשריות של הפעולה?
תופעות הלוואי השכיחות הן כאבים ואי נוחות במתן השתן ודימום בשתן שהם זמניים. תופעות לוואי אפשרויות נוספות הן זיהום בשתן שיצריך טיפול אנטיביוטי ממושך יותר. תופעות לוואי משמעותיות יותר ונדירות יותר הן קרע בכיס השתן שעשוי להצריך שהייה ממושכת יותר עם קטטר שתן או פעולות נוספות.